טחורים או פיסורה? הדרך הטובה ביותר להבחין בין השניים
Designed by Freepik
טחורים או פיסורה? הדרך הטובה ביותר להבחין בין השניים
מוערך כי כ – 25% מאוכלוסיית העולם הבוגרת תסבול בשלב כלשהוא בחיים מכאבים בפי הטבעת. הרוב המכריע של המקרים זה יהיה או טחורים או פיסורה – אבל איך מבחינים בין השניים, ומה ההבדל מבחינה טיפולית? אם אתם, או מישהו אתם מכירים, סובלים מכאבים במהלך הביקורים בשירותים או אף בין לבין, אל תפספסו את המאמר הקצר הזה, שילמד אתכם מה צריך לעשות כדי להחלים.
טחורים ופיסורה: פתולוגיות שונות לחלוטין
כ – 10% מהאוכלוסייה תסבול מטחורים, שהם בעצם כלי דם שהתנפחו בפי הטבעת. הטחורים יכולים להיות פנימיים (בתוך הרקטום) או חיצוניים (כשהם כבר משתלשלים החוצה וניתן לחוש בהם מחוץ לפי הטבעת).
עוד קצת פחות מ – 10% יסבלו במהלך חייהם מפיסורה, שהיא למעשה פצע ברקמת פי הטבעת. פיסורה עשויה להיות פצע קטן שבכל מקום אחר בגוף היה מחלים במהירות, אולם המיקום הבעייתי, השרירים שנוטים להתכווץ לאור הכאב והזיהומים הפוטנציאליים במקום, כל אלה יאטו את הריפוי של פיסורה ואפילו עלולים להפוך אותו בלתי אפשרי בלי סיוע כירורגי.
הגורמים לכאבים: בשני המקרים, ההמלצות דומות
גם טחורים וגם פיסורה נגרמים בחלקם וקצב הריפוי שלהם מואט, כאשר מערכת העיכול לא פועלת באופן מיטבי. כאשר אנחנו מתמודדים עם טחורים או פיסורה, שכיח לראות עיכוב בבחירה לגשת לשירותים, עד פעם בשלושה ימים או אפילו לעיתים רחוקות יותר. הביקורים הלא תכופים מספיק בשירותים, משפיעים גם הם על האטה של קצב העיכול ומגבירים את הסיכוי לעצירות, כך שמדובר ללא ספק בכדור שלג שהולג ומסתבך.
מה אפשר לעשות? עוד לפני שאתם מבינים אם מדובר בטחורים או בפיסורה, קבלו החלטה לשינוי הרגלי תזונה, פעילות גופנית וביקורים בשירותים. הקפידו לשתות מים ולצרוך שפע מגוון וצבעוני של פירות וירקות (כוס אחת של פירות בכל יום, לפחות שלוש כוסות ואפשר יותר ככל שתרצו של ירקות טריים על קליפתם בכל יום), ואם כל אלה לא עוזרים די הצורך על מנת לרכך את הצואה, השתמשו בתוספי תזונה מומלצים בנוסף.
הימנעו מישיבה ממושכת וממאמץ בשירותים, והקפידו על שיגרת פעילות גופנית מתאימה של לפחות שעתיים שלוש בכל שבוע. אפשר גם לקחת את הכלב לטיול.
טחורים או פיסורה – אפשרויות הטיפול השמרני והכירורגי
אם אתם סובלים מטחורים חיצוניים, תוכלו לזהות את המצב במידוד פי הטבעת שלכם (או בצילומה, אם אתם אמיצים). הטחורים החיצוניים נראים כבלט בצבע כחול או סגול בדרך כלל, ואם הם קטנים ניתן להחזיר אותם אל תוך הרקטום בלחיצה קלה ללא הפעלת כוח רב.
בכל מקרה, אם אתם סובלים מפיסורה, מטחורים פנימיים או מטחורים חיצוניים, הדבר הנכון לעשות יהיה לקבוע ביקור אצל פרוקטולוג מומלץ שיספק שפע של טיפים, המלצות, וגם מרשמים בתהליך הטיפול השמרני בטחורים או בפיסורה, כמו גם יוכל לספר לכם ממה בדיוק אתם סובלים בבדיקה קצרה במרפאה.
לאחר כחודש של טיפול שמרני ניתן יהיה להעלות את האפשרות להליך כירורגי גם במקרה של טחורים וגם במקרה של פיסורה. ההליך הכירורגי יכול להיות קשירה או הקפאה של הטחורים הבולטים או ביצוע חתך קל בשרירי פי הטבעת על מנת לאשפר הרפייה של השרירים וריפוי מהיר יותר של הסדק שממנו אתם סובלים.
איך תבחרו פרוקטולוג לטיפול בטחורים או פיסורה?
אם אתם מתכוונים לבחור ברופא פרטי שילווה אתכם החל משלב האבחון ועד לריפוי מלא, כולל טיפול כירורגי במידת הצורך, נמליץ על בחירה של פרוקטולוג מומלץ שיש לו שפע של ניסיון בתחום. מכיוון שזה נושא שפחות מתאים לשיחות חברתיות בפגש החברים הבא שלכם, תוכלו להיעזר ברשת האינטרנט, בה פורטלים מקצועיים רבים, כמו למשל האתר הרפואי MIOK, המפרסמים חוות דעת של מטופלים אודות רופאים פרטיים כמו פרוקטולוגים.